Günün Sözü :  
 Tüm Köy Halkımızın Ortak Paydası; Birliğin Ve Beraberliğin Sesi Yedibölük Köyü Sitesine Hoşgeldiniz.
Unutmamak ve Unutturmamak Adına

   

YEDİBÖLÜK KÖYÜ

Kapat Anılarla Yedibölük

Kapat Ağıt

Kapat Dedelerimiz

Kapat Etkinliklerimiz

Kapat Folklör Ekibimiz

Kapat Geleneklerimiz

Kapat Köy Haritası

Kapat Köy Mühtarlığı

Kapat Köy Nufusu

Kapat Köy Resimleri

Kapat Köy Slayt

Kapat Köy Tarihi

Kapat Köyümüzün Sanatçıları

Kapat Semtlerimiz

Kapat Soyadlarımız

Kapat Yedibölü Köyü Kültür Merkezi

Kapat Şiran Köyleri

DERNEKLER

Kapat 9.Kamp Resimleri

Kapat Cumhurbaşkanlığı seçimleri

Kapat Fiesch Resimleri

Kapat Gençliğimiz

Kapat Katilim Formu

Kapat Kuspo Kampi Resimleri

Kapat PROJELERİMİZ

Kapat İsviçre Derneği

SAYAÇ

   Ziyaretçi

   şu An Bağlı

TAKVİM
GAZETE
Site Hakkında Bilgilendirilmek için Gazetemize Katılınız.
Katıl
Çık
1 Katılımcı
EDİTÖRLER KÖŞESİ
Kemal.jpg
Kemal Demirci



İNFO
Geleneklerimiz - Gağand

GAĞAND


Gağand, bizde yöresel olarak, genel de çocukların biraz ilgi duyduğu bir etkinlik olarak yapılmakta idi. Şimdi durum değişti. 1980 lerden sonra, global olarak tüm dünya da dejenerasyon olgusu sonucu, eski gelenek ve göreneklerin, neredeyse, unutulma noktasına gelinen aşamada, haklı olarak bunu geçmiş zaman dilimi,içinde ve dönemin, olaylarını anlatmaya çalışacağım.

Okuyucularımız, bu gelenek sördürülüyor mu? sanısına kapılmıyacaklarıdır.Gağand, 13 ocak günü, bir nevi çocuk bayramı niteliğinde, çocukların diğer bayramlarda olduğu gibi, gağand’da aynı münval üzere, sabah’ın erken saatlerinden itibaren, bütün köy ve mahalleli, komşu ve akrabalarının evlerini ziyaret edip, kuru yemiş, küçük hediyeler, şeker vs tolpluyorlardı.

Yine yöresel olarak, Alevi ve Kürtçe konuşan ( Kürt Alevileri)’’ Gağandı bazı köylerde daha farklı, kutlamalar ve değişik inanç kült’ü çerçevesinde, kutluyorlardı. 12 ocak akşamından, ertesi günün sabah’ına kadar, kadınlar,evlerde el işleri, halı, kilim, çorap, vb elbislik kumaş gibi makas işleri ile, iğne, iğ vs edavatların kullanılmasını, uğursuzluk getirir, inacı nedeniyle, yapılmamaktadır.

Büyüklerimiz, Gağand’ın, Ermeni pehrizi olduğunu, ve bu bakımdan fazla abartılmadan, kutlanması için, bir nevi uyarıda bulunurlardı.Kadınlarımız, bu bayramda gelebilecek olan, misafirler ve yakınlarını, iyi karşılayıp, güzel yöresel yemek ve kömbeler, bişiler pişirirler.Bazıları yapılan kömbeleri ve bişileri yakın çevresine dağıtırlardı.

Alevi Dedeler’inin bir bölümü, bu bayramın, Alevi geleneklerinde, olmadığını, ancak insanların hangi zaman ve tarih’lerde olurlarsa olsunlar; İçlerinden geldiği gibi ibadet etmelerini ve, hayır dağıtmalarının bir sakınca olmadığını, sıradan sohbetlerinde ve( Cem Ayin’ı) esnasında altı çizilerek vurgulanırdı.

Çocuk bayramı şeklinde geçtiğini yukarıda vurgulamıştım.’’ Köyümüzde 7 ile 15 yaş grubundaki çocuklar, sokağa çıkmadan önce, evdeki en güzel giysilerini giyinip,cicili bicili, ipekli puşuları omuzlarından, göğüs kafeslerinden, aşağı, çaprazına, kuşak ve pantalon kemerine sabitleştirdikten sonra, mahallenin içine çıkılrdı.

Bu gibi kültürel içerikli, etkinliklerimiz, çok heyecanlı ve neşeli geçerdi.Çocukların giyim ve kuşamlarına gösterilen itina sayesinde, O, gün köye uzaktan dahi bakıldığında, renga renk, puşuların köy sokaklarında, göz alıcı, manzaralarla süslenirdi.

Haydar DEMiRCi


Kurulum Tarihi : 05/01/2009 @ 02:00
Son Güncelleme : 25/01/2009 @ 02:53
Kategori : Geleneklerimiz
Sayfa Oku 8935 defa


Sayfayı Yazdır Sayfayı Yazdır     Sayfayı Yazdır Sayfayı Yazdır


react.gifBu Makaleye Verilen Cevaplar


Cevap #1 

yapımcı: Bekir_Celep 14/10/2010 @ 10:55

Evet bu gelenek unutulan gelenekler arasında yerini aldı 12 0cak akşamı başlayan bu geleneğin bir diğer adıda hicri yıl başıdır Tüm Anadolu'da değişik şekillerde yaşansa da aslında bu değişiklikler küçük farklılıklardır anafikir aynıdır rmeni galaneği demelerinin sebebi de insanlar bu günlerde çalışmyı uğursuz sayarlar iş kabını dikkate alarak Ermeni geleneği denmiştir. Bence ikyiki de unutulmuş Günler aynıdır, günlerin uğursuzu olmaz.


Gımgımın Adı , Halkı ve Bazı Köy Adlarının Tarihi Kaynakları

PİR SULTAN ABDAL
ÜYE GİRİŞİ

Tekrar Giriş Yap
---

Kullanıcı Adı:

Gizli Kodunuz (Şifrenizdir - Kimliğinizle Bağlantılı- Unutmayınız)


 Üye Sayısı 127 üye


Bağlı Kullanıcılar

( Hiçkimse )
ANKET
Sitemizi Nasıl Buldunuz.
 
Iyi
Daha iyi olabilir
Normal
Olumsuz
Sonuçlar
SPONSOR
GÜNCEL HABER

RSS GÜNCEL HABER
^ Top ^